Bătălia pentru Tronul de Lemn
Avem un spin-off Game of Thrones, care se toarnă fix în aceste momente în județul Caraș-Severin. Primăria Lăpușnicu Mare și Ocolul Silvic Banatul Montan se duelează într-o luptă pentru tronul de lemn. Da, ați citit bine, lemnul este noul fier, iar politicienii își ascut topoarele.
Ioan Popa, primarul Reșiței, a adunat armata silvicultorilor pentru o confruntare mai mult sau mai puțin epică. Aceștia s-au reunit sub steagul datoriei de aproximativ 780 de mii de lei pe care Primăria Lăpușnicu Mare ar avea-o la Ocolul Silvic Banatul Montan.
De cealaltă parte, Mihaela Drăgilă, primărița din Lăpușnicu Mare, este o Cersei Lannister a lemnului. Atât s-a putut.
Silvicultorii susțin că primărița le-ar fi interzis protestul din fața primăriei, ea susține că doar le-a spus să protesteze mai încolo.
Silvicultorii spun că sunt în pericol să nu-și ia salariile dacă Drăgilă nu plătește datoria, primărița susține că n-are de ce s-o achite, că silvicultorii freacă lemnul.
E ca și cum Cersei s-ar duela cu Tyrion Lannister, în această confruntare internă a PNL-ului din Westeros. PNL-ul din Westeros e tot un fel de PNL, doar că mai cu ouă. De dragon, evident.
Se aruncă acuze, se discută discuții, se spun povești, că doar mai e puțin până la bătălia finală pentru Tronul de Lemn, de pe 9 iunie.
În toată această luptă a limbilor de lemn, se uită esențialul: doar între 3 și 8 aprilie, polițiștii cărășeni au dat amenzi în valoare de 65.000 de lei pentru tăieri ilegale și au confiscat peste 175 de metri cubi de material lemnos.
20 de milioane de metri cubi de lemn se fură anual din pădurile României.
Astea sunt singurele limbaje de lemn care ar trebui permise.
Noul Cod silvic a intrat luni în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat. Proiectul prevede inclusiv supravegherea video a drumurilor forestiere, pentru a combate furturile şi tăierile ilegale de pădure.
Să sperăm că, la final, vom avea o lege care chiar va proteja pădurile României, nu o frecție la un picior de lemn.
RD