CCR discută sesizarea USR cu privire la legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate

292
0
Share:

Curtea Constituţională a României reia, miercuri, dezbaterile pe sesizarea USR în legătură cu legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate.

Discuţiile au fost amânate la începutul lunii octombrie.

În sesizarea depusă la CCR, USR a invocat 11 argumente de neconstituţionalitate, între acestea fiind încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care există diferenţe majore de conţinut juridic între forma adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor.

De asemenea, USR a invocat încălcarea dreptului la un mediu sănătos.

„O lege care exonerează „poluatorul” de la obligativitatea întocmirii studiilor de impact şi a studiilor de evaluare adecvată este profund neconstituţională, afectând dreptul fundamental la ocrotirea sănătăţii. Deteriorarea corpurilor de apă, distrugerea ecosistemelor acvatice, precum şi a habitatelor forestiere afectează inclusiv sănătatea umană. Finalitatea studiilor de impact asupra mediului o reprezintă şi stabilirea soluţiilor pentru prevenirea sau limitarea impactului ecologic mai sus menţionat, precum şi identificarea autorităţilor responsabile în situaţia dezastrelor ecologice, pe principiul „poluatorul plăteşte”. În condiţiile în care legea ridică protecţia garantată ariilor protejate pentru astfel de proiecte hidroenergetice, acordând, în schimb, „imunitate” proiectelor hidroenergetice prin simpla invocare a interesului public major, riscul creat pentru mediul înconjurător şi sănătatea umană este unul major”, se arată în sesizarea USR.

USR a invocat, totodată, încălcarea obligaţiilor şi responsabilităţilor României faţă de Uniunea Europeană, prin nerespectarea dispoziţiilor cuprinse în art. 11, 191, 194 şi 288 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, precum şi în Directivele nr. 60/2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei, nr. 43/92 CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică, nr. 60/2007 referitoare la evaluarea şi gestionarea riscurilor de inundaţii, nr. 147/2009 privind conservarea păsărilor sălbatice şi în Directiva nr. 52/2014 pentru evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 23 martie, proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.

„Obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, urmând a fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. Finalizarea acestor obiective de investiţii care se suprapun cu arii naturale protejate este posibilă, cu condiţia ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să propună în compensare pentru suprafeţele ocupate o zonă echivalentă din punct de vedere al biodiversităţii cu zona ocupată de obiectiv, până la punerea acestuia în funcţiune, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2025”, prevede proiectul.

Fostul senator Mihai Goțiu scrie pe pagina sa de facebook că astăzi este ”ZI DECISIVĂ LA CCR pentru SALVAREA ARIILOR NATURALE protejate de la distrugerea prin proiecte megalomanice ceaușiste. Și cum vrea Ciucă să direcționeze bani din PNNR către Adi Croitoru, fosta șefă a Ariilor Naturale Protejate, pentru a albi proiectele ilegale!

Curtea Constituțională a României (CCR) a programat miercuri un nou termen pentru dezbaterea Legii anti-râuri și arii naturale protejate, care ar permite distrugerea acestora de proiecte gândite și moștenite de pe vremea lui Ceaușescu. Proiecte ale căror autorizații de construire au fost anulate definitiv de Justiția din România și din cauza cărora ne paște un infringement mai mare decât Casa Poporului dacă legea trece și de CCR (a spus-o, cât se poate de clar, comisarul european de mediu, de mai multe ori în acest an).
CCR a tot amânat discutarea sesizării USR împotriva legii (depusă încă din luna aprilie), dar mâine are programate doar două puncte pe ordinea de azi, așadar ne putem aștepta, în sfârșit, la o decizie. Despre cât de toxică e legea și cât de mari sunt minciunile cu care a fost promovată în spațiul public, am tot scris, nu mai reiau acum argumentele. E o lege care n-are nicio legătură cu ”ieșirea din criza energetică” (că puterea instalată e derizorie și o eventuală finalizare ar mai dura niște ani buni), ci doar cu direcționarea a mai multor sute de milioane de euro (suplimentar față de cele 300 de milioane de euro sparte deja pe proiectele ilegale) către firme de construcții puternic conectate politic (cum e ”celebra” Romelectro a unui fost ministru PSD)”.
Mai mult, potrivit lui Goțiu premierul Ciucă ar dori finanțarea din PNRR a ”proiectelor în discuție! Totul începând cu realizarea unor studii de mediu – exact cele care lipsesc și pentru care proiectele au fost declarate ilegale. Și care nu se mai pot face (dacă în România s-ar respecta legea) DUPĂ ce proiectele au început! Dar nu respectarea legii e prioritatea domnului Ciucă, ci tocarea banilor. Pentru că informațiile pe care le am îmi spun că doamna Adi Croitoru – da, cei care urmăriți subiectele de mediu o cunoașteți, fosta șefă a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – va fi printre beneficiarii acestor fonduri europene (pentru teoretice studii și evaluări de mediu). Că doar nu credeați că serviciile pe care fosta șefă ANANP le-a făcut celor care aveau afaceri de promovat în arii naturale, indiferent cât ar fi de distructive, vor rămâne fără ”răsplată””.
Foto: protest Declic în fața CCR, în urmă cu o lună, la un termen anterior al dezbaterii sesizării împotriva Legii Anti-râuri.

Share:

Leave a reply