De la ocolul silvic la ocolul legii

240
0
Share:

În țara în care se fură pădurea ca-n codru, șefii de ocol silvic ar trebui, teoretic, să fie cei mai onești, vigilenți, profesioniști oameni.

Doar că nu trăim într-o lume ideală. Ce mai, România e la secole depărtare de ideal. În realitatea asta amară, mulți șefi de ocoale silvice sunt niște mici Dumnezei forestieri, care se comportă ca și cum pădurile sunt proprietatea lor privată. Cine să-i facă ceva unui șef de ocol silvic din, să zicem, Moldova Nouă? La fel ca primarul și popa, e un zeu local.

Zeitatea poartă și un nume: Ion Cârpian, zis și Nelu Scoabă. Nu doar că e șeful ocolului silvic Moldova Nouă, ci și candidat la primăria comunei din partea Alianței Dreapta Unită.

Ce face Neluțu din aceste posturi? Ce să facă și el, românești, ca tot omul.

În februarie, aflam că domnul Scoabă a fost sancționat cu avertisment de poliția locală pentru că a reparat șase bănci și o masă din centrul satului Moldovița, care aparține de Moldova Nouă.

Revoltător, nu? Să vedem și partea cealaltă de adevăr. Ion Chisăliță, primarul Moldovei Noi, declara, la acea vreme, pentru „Adevărul”: „Nu este un cetățean de rând, nici măcar locuitor al comunității din Moldovița. Este Cârpian Ion, șeful Ocolului Silvic Moldova Nouă, care a intrat deja probabil în campania electorală, face o poză și arată cât e de interesat de binele comunității. Sigur că Poliția Locală l-a avertizat, că nu intri în domeniul public când vrei și cum vrei să îți faci campanie electorală. Este o manipulare a populației. Cert este că indiferent cine e, nu intră pe domeniul public să facă dacă nu vine să ceară o aprobare sau să se știe despre ce e vorba. Dincolo de toate aceste chestiuni, nu mi se pare corect, indiferent de ce ipostază te afli, să prostești poporul cu televizorul”.

Bine, faza asta e doar de fațadă, că se știe că Scoabă și Chisăliță sunt în aceeași barcă, chiar dacă sunt contracandidați la primăria Moldova Nouă.

Cu ce se mai ocupă Neluțu Scoabă, șef de ocol silvic? Păi, cu câte un ocol al legii.

Pagina de facebook „Stop defrișărilor” îl acuză, cu dovezi foto, că folosește mașina de serviciu în interes personal. Asta nu e deplasat într-o țară ca România. Mulți șefuți de la stat nici nu o numesc „mașină de serviciu”, ci pur și simplu „mașină”.

Interesant e unde s-a dus domnul Scoabă cu mașina care nu e de serviciu. Se pare că la un restaurant. Ce restaurant? Unul pe care aceeași pagină susține că l-a construit prin interpuși. Unde? Evident, într-o zonă protejată din Parcul Natural Porțile de Fier. Că doar n-o să-și facă restaurant într-o zonă legală, ați înnebunit?

Dar sigur el nu vede nimic greșit în asta. La fel cum mașina de serviciu e personală, și pădurile pe care le păstorește sunt personale. Arii protejate? Detalii! Important e să ieșim pe plus la interesele personale!

Și Neluțu Scoabă vrea să fie și primar! Ce îl recomandă? Talentul și Forța Dreptei! Vă dați seama ce primar gospodar ar fi? Ar pușca de mândrie Ludovic Orban!

 

 

 

 

Share:

Leave a reply