Dilema colectării selective a deşeurilor

397
0
Share:

După ce trece graniţa, cetăţeanul Bulă se metamorfozează, asemenea unei hidoase omizi ce devine un minunat fluturaş. Adică nu mai aruncă gunoaie pe jos, nu mai sparge seminţe şi nu face bobârnace la mucurile de ţigări pe geamul maşinii.

Şi tot Bulă al nostru se mandreşte cu faptul că-şi face concediile numai „afară”, că acolo peste tot e civilizaţie şi curăţenie!

Dar ce-l opreşte oare pe Bulă (sau pe fiecare dintre noi) să se comporte în ţara lui aşa cum o face peste hotare? Păi eu o să-mi dau cu părerea, iar voi, cititorii, rămâne să cugetaţi dacă am dreptate sau nu.

Pornesc de la faptul că am accesat bani suficienţi ca să ne gestionăm deşeurile la standarde europene, prin proiectele SMID (Sistem de Managemenet Integrat al Deşeurilor), dar, deşi teoria e frumoasă, practica ne omoară! În plus, România şi-a actualizat legislaţia privind protecţia mediului  şi de gestionare a deşeurilor conform celor mai înalte standarde, deci ştim ce trebuie făcut.

Cu toate astea, mai durează mult până vom renunţa la urâtul obicei de a ascunde mizeria sub preş şi de a trăi într-un veşnic compromis că „merge şi-aşa”.

Adică ce mare lucru dacă aruncăm gunoaiele oricum şi nu respectăm culorile tomberonelor, că doar tot acolo ajung şi se descurcă alţii cu sortarea lor, că doar de aia primesc salarii!

Şi ce mare brânză dacă operatorii de salubritate colectează şi transportă la grămadă toate fracţiile de deşeuri menajere, chiar şi acolo unde autorităţile locale şi-au dat interesul  şi au implementat sistemul de colectare selectivă. Lasă că aduc maşina cu gunoaie la deponeul de la Lupac, şi dacă cei de acolo au pretenţia să fie selectate, dau un telefon la cine trebuie şi se rezolvă.

Că doar ce rost au conducătorii noştri, dacă nu acela de a ne face viaţa mai uşoară! Aşa că, la rândul lor, pun şi ei mâna pe telefon  şi dau de înţeles  celor de la Lupac că ar fi de preferat să fie bine, să nu fie rău! Să zică mulţumesc că aduc deşeurile la deponeu, că altfel le aruncă pe undeva sau le incendiază.

În judeţul Caraş-Severin, beneficiarii SMID – Consiliul Judeţean şi Adi Intercom Deşeuri   n-au îngropat nici în zi de azi securea războiului, ca să coopereze pentru soluţionarea problemei deşeurilor.

În condiţiile actuale, slabe şanse să se atribuie contractele SMID de delegare a gestiunii deşeurilor menajere pentru zonele Oraviţa, Oţelu Roşu şi Băile Herculane, unde trebuie rezolvată cumva problema redevenţei. Ce operator de salubritate va ccepta să plătească o redevenţă de 100 de lei, când cheltuielile sunt de 105 lei. Sumele nu sunt astea, dar le-am folosit pentru a exemplifica starea de fapt.

Cred că veţi fi de acord cu mine că aleşii noştri (de toate culorile) trebuie să se implice şi să negocieze modificarea indicatorilor economici din proiectul SMID şi doar pe urmă să se gândească la cine să mai scoată ochii ca să braveze în faţa electoratului. (Foto www.colectaredeseuri.ro)

Citește mai mult pe www.stiridinbanat.ro

 

 

 

 

Share:

Leave a reply