Gheparzii Obaan și Asha au fost eliberați în sălbăticie

168
0
Share:

O pereche de gheparzi din Namibia a fost eliberată în sălbăticie în India, ca parte a unui proiect de reintroducere a acestor feline care au dispărut din ţară în urmă cu peste 70 de ani, a anunţat duminică ministrul indian al Mediului, Bhupender Yadav, relatează AFP. „Cei doi gheparzi sunt bine”, a anunțat Bhupender Yadav pe Twitter după eliberarea lor în Parcul Naţional Kuno.

Obaan şi Asha sunt primele exemplare care au fost eliberate dintre cei opt gheparzi sosiţi din Namibia în septembrie anul trecut. Acest fapt este o decizie a Curţii Supreme din India care a autorizat reintroducerea speciei pe teritoriul ţării, cu titlu experimental, în 2020.

Alţi 12 gheparzi au sosit luna trecută din Africa de Sud. Autorităţile indiene speră că, odată eliberaţi, animalele se vor reproduce şi că numărul acestora va ajunge la o sută de indivizi în decurs de 10 ani.

În India trăia la un moment dat ghepardul asiatic, însă ultimul exemplar a fost ucis în 1947 de un prinţ indian, iar specia a fost declarată oficial dispărută în 1952.

Parcul Naţional Kuno a fost ales pentru introducerea gheparzilor africani, o subspecie diferită de ghepardul asiatic, datorită păşunilor sale vaste şi a numeroaselor prăzi.

Ghepardul este considerat „vulnerabil” pe lista speciilor ameninţate, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Numărul gheparzilor care trăiesc în sălbăticie este estimat la circa 7.000, dinte care majoritatea se află în savanele africane.

Share:

Leave a reply