Important proiect cu finanțare europeană în prag de compromitere din cauza politrucilor în Caraș-Severin

122
0
Share:

Citind acest titlu, probabil că mulţi dintre dumneavoastră vă veţi întreba, pe bună dreptate, dacă mai există ceva în ţara asta care să nu fie condiţionat de culoare politică. Şi asta pentru că, în funcţie de culori (şi nu de competenţe) se numesc inclusiv managerii spitalelor, azilelor de bătrâni, grădiniţelor şi şcolilor, adică instituţii care ar trebui să vegheze la sănătatea şi educaţia noastră, indiferent de capriciile sau orgoliile unui lider temporar.

În frumosul nostru judeţ Caraş-Severin, chiar şi gunoiul are culoare politică, pentru că, deşi miroase urât, gestiunea lui se face pe ceva frumos….adică pe bani…şi nu puţini.

Foarte pe scurt, să ne amintim de veşnicul scandal pe tema proiectului cu finanţare europeană Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Caraş-Severin-SMID, unde am început cu stângul, am continuat tot aşa şi avem mari şanse să restituim milioanele de euro primite ca să intrăm şi noi în lumea bună.

Am fost ca într-o comedie ieftină, pentru că în noul deponeu s-a spart bazinul de levigat, s-a strâmbat acoperişul halelor, s-a stricat tocătorul, s-au rupt benzile, s-au blocat pompele…şi câte şi mai câte.

Problemele susmenţionate s-au cam rezolvat, dar proiectul SMID riscă să fie un eşec, deoarece nici în prezent nu se renunţă la orgolii, interese personale sau de culori şi jocuri de scenă cu turnat lături în capul adversarilor.

Din păcate, domnul preşedinte al CJ Caraş-Severin – Romeo-Dan Dunca se foloseşte de problema deşeurilor pentru a câştiga capital electoral, adică face tot ce poate să arate că nimic din ce au făcut alţii nu e bine.

Am enumerat mai sus tot ce nu a fost bine. Dar domnul Dunca nu poate fi culpabilizat cu nimic, pentru că nu s-au întâmplat în mandatul lui. Sens în care are dreptate să acuze incompetenţa şi poate chiar încălcarea legii. Iar dacă găseşte o cale pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi, chiar îi rog de sănătate.

Dar în acelaşi timp, îl rog să ţină cont de interesele judeţului şi să înţeleagă faptul că la preluarea mandatului, a moştenit şi bune şi rele. Iar dacă s-a înhămat la plug, atunci să facă tot ce poate ca să o scoatem la capăt.

Motivaţii de genul…..aşa am moştenit ….nu e vina mea …nu am pus eu directorul ADI INTERCOM DEŞEURI…eu nu aş fi semnat intrarea în proiectul SMID, etc. nu o să ne strângă gunoiul şi nu o să ne realizeze cotele de reciclare impuse de legislaţia europeană.

CJ Caraş-Severin este principalul beneficiar al SMID şi membru în cadrul ADI INTERCOM DEŞEURI, deci  trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile asumate la nivel instituţional. Adică în primul rând să achite cotizaţia anuală către ADI INTERCOM DEŞEURI, bani din care instituţia să-şi realizeze sarcinile de monitorizare a operatorilor de salubritate şi de impunere a respectării legislaţiei privind protecţia mediului.

Iar ca să nu spună cititorii că sunt partinic, vreau să-i dau dreptate domnului Dunca şi să-i spun că sunt de acord cu el în privinţa directorului ADI INTERCOM DEŞEURI, băiatul unui tată celebru în Caraş-Severin, personaj cel puţin controversat.

Vă înţeleg că vă doare sufletul, domnule Dunca, ştiind că din cotizaţia CJ Caraş-Severin se plăteşte un salariu frumos unui director care e mai mult absent decât prezent la locul de muncă. Dar din păcate aveţi şi dumneavoastră astfel de indivizi în subordine care iau lunar un salariu frumos fără să se omoare cu munca.

Dar să revenim la problema cotizaţiei datorate de CJ Caraş-Severin şi să spunem că achitarea acesteia a fost dispusă chiar de către Curtea de Apel Timişoara, deci nu mai este niciun dubiu că ar fi fost stabilită legal. Adăugăm şi faptul că orice cetăţean al acestui stat are obligaţia de a respecta o decizie judecătorească definitivă, indiferent de statutul social.

Cu toate acestea, deşi domnul Dunca invocă în mod constant necesitatea respecării legii şi vânează corupţi şi infractori de la începutul mandatului, nu doreşte să se conformeze deciziei Curţii de Apel Timişoara, obligând astfel ADI INTERCOM DEŞEURI să apeleze la executori judecătoreşti şi să cheltuie inutil fonduri ce ar putea fi utilizate într-un scop mai productiv.

Angajaţii ADI INTERCOM DEŞEURI, chiar dacă sunt conduşi de domnul Borduz junior, au organizat licitaţiile pentru atribuirea contractelor de salubritate pentru zonele Oraviţa, Oţelu Roşu şi Băile Herculane, deci banii sunt bineveniţi pentru plata serviciilor de consultanţă şi completarea schemei de personal cu inspectori de mediu.

Să înţelegem cu toţii faptul că proiectul SMID trebuie să fie complet operaţional până la data de 31.12.2024,  în caz contrar toate fondurile accesate urmând a fi restituite. Nu ne va întreba nimeni de culori, orgolii sau simpatii.

Iar dacă tot doreşte să obţină capital de simpatie în rândul poluaţiei, domnul Dunca are şi varinta să prezinte toate problemele moştenite şi să dovedească faptul că, în mandatul său, acestea s-au rezolvat.

Domnul Dunca are datoria legală şi morală de a face public orice caz de incompetenţă, rea voinţă sau de săvârşirea unor infracţiuni, dar în acelaşi timp, de a respecta o decizie judecătorească. Altfel, ajungem la zicala cu egalitatea, dar nu pentru căţei. Și suntem convinși că o va face! Mai ales după ultimele declarații din CJ CS!

Citește mai mult pe Eurobani.

Share:

Leave a reply