Percheziție cu Poliția, acasă la directorul Romsilva. Acesta și-a recunoscut vina și a returnat bunurile și banii care i se solicitau în instanță de doi ani
Directorul general al Romsilva, Daniel Nicolaescu, ar fi plătit despăgubirile și ar fi returnat bunurile solicitate în instanță, scrie jurnalistul de investigații Andrei Ciurcanu. Ion Marinescu, președintele Obștii Săliște, spune că bunurile (televizoare, telefoane sau jocuri pentru copii, dar și acte contabile ale obștii) au fost recuperate cu Poliția de la șeful Romsilva, dar și că ar fi depus și o sesizare penală împotriva acestuia.
Obștea l-a dat în judecată pe Nicolaescu și i-a solicitat plata unor despăgubiri în valoare de 250.000 de lei (peste 50.000 de euro) echivalentul prejudiciului pe care acesta l-ar fi produs organizației în perioada 2019-2020, în care conducea Ocolul Silvic Săliște. În actele depuse în dosar se arată că pe lângă bunuri electronice (precum televizoare și Iphone-uri), cumpărate de Nicolaescu, dar care nu se regăseau la sediul Obștii, acesta ar fi achiziționat și rochii și încălțăminte de la Stefanel, Zara și Steilmann, produse de la Mobexpert, parfumuri și jucării pentru copii. Pentru a lămuri de ce prejudiciul nu a fost recuperat, jurnalistul Andrei Ciurcanu l-a sunat pe Ion Marinescu cerând detalii despre situație. Apoi a publicat discuția pe care o redăm și noi mai jos.
Andrei Ciurcanu: Săptămâna trecută ați avut termen în dosarul împotriva domnului Daniel Nicolaescu. Ce decizie a luat instanța?
Marinescu Ion: A plătit prejudiciul. Nu mai avem pretenții față de el.
A.C.: Ce prejudiciu a plătit?
M.I.: Nu mai știu sigur să vă spun suma. Am avut Consiliu de Administrație, a adus ce avea, a plătit prejudiciul și am încheiat cauza cu el.
A.C.: Televizoarele, telefoanele, jocurile?
M.I.: Le-am luat, a fost poliția și i-a pus sechestru și le-am recuperat pe toate. Le avem la sediu.
A.C.: Bunurile pe care le-ați recuperat mai erau în stare bună de funcționare?
M.I.: Da, sunt! Erau cumpărate de un an, sau doi.
A.C.: Când au fost perchezițiile?
M.I.: După ce-a fost pus în funcție la Romsilva (pe 31 august 2022 – n.R.C.).
A.C.: Asta înseamnă că și-a recunoscut vina.
M.I.: Păi nu e logic? A semnat un ordin de plată, a depus banii în cont. Din punctul nostru de vedere noi ne-am recuperat paguba.
A.C.: De ce a durat atât de mult?
M.I.: Noi am avut două cauze. În primul rând i-am făcut plângere penală și apoi am deschis acțiune de recuperare a sumei prin instanță. Foarte greu s-au mobilizat și cei cu plângerea penală, dar după ce am mai avut o intervenție la ei s-au mișcat. Am făcut plângerea penală la procuratură și acțiunea în paralel. Dacă ne luam după instanță cred că dura 50 de ani, știți cum se judecă.
A.C.: Bunurile respective au fost găsite într-o singură locație, sau în mai multe?
M.I.: Într-o singură locație, în casa lui le-au găsit pe toate.
A.C.: Și, domnul Nicolaescu s-a bucurat de vizita polițiștilor?
M.I.: Păi, normal că s-a bucurat, a făcut și un chef! …. Cum dracu’ să se bucure? A venit la mine la poartă și a zis: „Domnule, hai să încheiem”. Îi luaseră toate bunurile, eu am trimis șeful de ocol ca să le recupereze și să le trimită la sediu și a venit. „Hai să încheiem!” Bine, hai să încheiem, i-am zis. Am socotit ce bani are, i-am spus plătești banul, a decontat și am încheiat litigiul. Un miliard și ceva, nu mai știu exact.
A.C.: Și actele contabile despre care Comisia de Cenzori a spus că erau dispărute?
M.I.: Le-am recuperat pe toate. Marea mea satisfacție a fost că a fost cooperant și le-am recuperat pe toate. Am fost cu șeful de ocol și am luat de la poliție toate documentele. Pentru mine era mai important să recuperez documentele contabile, nu banii.
Procesul a început, la Tribunalul Vâlcea, în 2020, a avut un termen în această lună, iar următorul termen este programat pentru 17 octombrie.
Contactat telefonic, directorul ROMSILVA nu a dorit să ofere lămuriri cu privire la descinderile polițiștilor și de ce a așteptat aproape doi ani ca să returneze sumele de bani și bunurile solicitate de Obștea Săliște.