România a luat-o înaintea Germaniei la Reșița

619
0
Share:

Nemții anunță cu mare fast începerea construcției celui mai mare parc solar plutitor din Europa.

E vorba despre 51.000 de module solare montate pe 1.800 de corpuri plutitoare care vor genera o energie de 29.000 MWh, suficientă pentru 8.250 de locuințe. Plănuiesc să lanseze proiectul undeva în iarna 2024-2025.

Foarte tari nemții ăștia, iar dau lecții Europei! De data asta de sustenabilitate, că soluția e prietenoasă cu mediul: se reduc emisiile de gaze cu efect de seră.

Bravo, nemților! Foarte tare! Doar că, de data asta, România v-a luat fața! Da, da, vă vine să credeți că România a bătut Germania la ceva? Dacă nu reușim la fotbal sau economie, măcar la parcuri solare plutitoare!

Nemților, luați notițe: primul sistem fotovoltaic plutitor din România e deja funcțional! Se află pe lacul Grebla, lângă Reșița și a fost lansat la apă la final de septembrie, 2023! Păi ce poate fi mai românesc decât să ai un proiect de energie verde pe un lac cu un nume atât de rustic? E ca și cum am fi luat sustenabilitatea și am făcut-o… românească.

E drept că al nostru nu e „cel mai mare din Europa”, dar parcă te mai uiți la detalii din astea. Pe lacul Grebla sunt 1.820 de panouri plutitoare, cu o putere de 550 W fiecare, care generează o energie totală de 1 MWh. E un proiect pilot, rezultat în urma unei investiții de 1.363.552 de euro a TMK Hydroenergy Power, membră a grupului CEZ.

Evident că proiectul nu se putea implementa fără deschiderea și viziunea lui Ioan Popa, având în vedere că Grebla e un lac privat aflat în parohia Reșiței. Da, da, e același Ioan Popa care „a băgat Reșița în faliment”, după cum susțin PSD-iștii disperați că vor pierde.

Dar să fim realiști, aceiași oameni ar fi în stare să se plângă și dacă Popa ar reuși să aducă luna pe pământ. În lumea lor, chiar și protecția mediului e doar o chestiune de bani, bani și iar bani. Dacă nu vine cu un plic de bani pe sub masă, ce rost are, nu?

Dar să revenim la subiectul nostru principal și să recunoaștem că e o mică victorie pentru noi. Poate nu avem 51.000 de module solare, ca nemții, dar avem 1.820 de panouri care plutesc mândre pe lacul Grebla. Și mai important, avem inițiativa și dorința de a schimba lucrurile în bine. România – Germania: 1-0. Cine ar fi crezut?

Așa că, data viitoare când vedeți că nemții mai anunță cine știe ce proiect grandios, amintiți-vă că noi deja am făcut primul pas. Poate nu suntem cei mai mari, poate nu suntem cei mai puternici, dar când vine vorba de inovație și curaj, suntem acolo, în frunte!

Și, până la urmă, ce poate fi mai românesc decât să-i depășești pe nemți la un capitol la care ei credeau că sunt cei mai buni? Da, suntem mai tari decât nemții! Și asta nu e puțin lucru!

 

 

 

 

Hidrocentrala Grebla, Reșița. grafică Adi Hermle

Share:

Leave a reply