Se măsoara dioxidul de azot în București

166
0
Share:

Asociaţia 2Celsius, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi AerLive.ro, precum şi cu sprijinul logistic Deutsche Umwelthilfe, o asociaţie neguvernamentală din Germania, au demarat o campanie de monitorizare a dioxidului de azot (NO2) în Bucureşti.
Măsurătorile se vor face timp de un an cu ajutorul unor tuburi pasive, în 20 de locaţii din Bucureşti, selectate în urma unei luni de test în care vor fi realizate teste în 160 de zone, incluzând şcoli, spitale, grădiniţe care sunt expuse traficului rutier, se arată într-un comunicat transmis de organizație.
Primele măsurători pentru NO2 şi particule ultrafine au avut loc în 15 decembrie, iar rezultatele arată depăşiri ale valorilor la toate staţiile analizate, în condiţiile în care limita anuală este de 40 de micrograme/mc. La staţia amplasată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din capitală, valoarea medie de NO2 se situa la 69,9 micrograme/mc, la staţia de pe Bulevardul Corneliu Coposu era de 52,8 micrograme/mc, la cea de pe strada Ştirbei Vodă, de 74,6 micrograme/mc, iar la punctul de pe Calea Griviţei, 60,2 micrograme/mc.
Conform propunerii Comisiei Europene din 2022, noua valoare-limită ce ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2030 este de 20 micrograme/mc, în timp ce recomandarea din 2021 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se situa la 10 micrograme/mc.
NO2 este un gaz rezultat din traficul rutier, activităţile industriale şi producerea energiei electrice şi, în cantităţi ridicate, afectează sănătatea umană, provocând în special afecţiuni respiratorii.
În 2020, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru poluarea aerului, pentru nerespectarea valorilor-limită pentru dioxidul de azot în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, dar şi pentru faptul nu a luat măsuri corespunzătoare în a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire.

Share:

Leave a reply